Sport en zorg

Over sport en zorg

Sporten en bewegen vanzelfsprekend maken voor alle inwoners; daar gaan we voor. Het wordt steeds duidelijker dat voldoende bewegen, gezond eten en andere gezonde leefstijlaspecten, zoals slaap en stress, een grote rol spelen om lekker in je vel te zitten. Daarnaast voorkomt het gezondheidsproblemen. De druk op de zorg neemt toe, waardoor het voorkomen van ziekte steeds meer aandacht krijgt. 

Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven zet zich in op onderwerpen met betrekking tot (on)gezondheid, zorg en welzijn. En dan vooral gericht op het stuk preventie, samen met het Lingewaardse netwerk. Dit opdat zoveel mogelijk Lingewaarders maar blijven bewegen en aan die sporten deelnemen die bij hen passen!  

Sportakkoord: iedereen kan meedoen

Samen met Uniek Sporten, MEE Gelderse Poort en diverse lokale zorg & welzijn partijen zijn we aan de slag om voor heel Lingewaard bewegen mogelijk te maken.

Wat willen we bereiken?

  • Meer inwoners voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
  • Sport- en beweegaanbod is voor (kwetsbare) inwoners bereikbaar en toegankelijk.
  • Sport en bewegen wordt meer en beter als middel ingezet om andere doelen te bereiken (bijv. senioren samen in beweging brengen t.b.v. eenzaamheid).

Hoe gaan we dat doen?
We bevorderen het beweeggedrag van kwetsbaren die onvoldoende lichamelijk actief zijn. Dat doen we door verbindingen te leggen tussen sport, onderwijs, zorg en welzijn. Er moet minder sprake zijn van versnippering. Ook de bekendheid van het aanbod moet worden verbeterd. Er gebeuren namelijk al ontzettend veel goede dingen. Daarnaast gaan we (meer) activiteiten organiseren voor kwetsbare inwoners, zoals senioren, mensen met een beperking, mensen met een kleine portemonnee of statushouders.

Challenge: Hoe bereiken we inactieve inwoners in Lingewaard en krijgen we ze in beweging?

Voorbeeld: Sinds oktober 2021 is er een activiteitengids voor het seniorenaanbod in Lingewaard. 124 pagina’s aan bewegen! Wil je er eentje ontvangen? Kom een keer langs op het dichtstbijzijnde Participatiepunt of maak een afspraak met een Sport- & Cultuurcoach via Quint van de Ven.

Preventieakkoord

Quint houdt zich ook bezig in diverse werkgroepen voor het Preventieakkoord Lingewaard. Dat houdt onder meer in:

  • Meer dan 50% van de volwassen Lingewaarder heeft overgewicht sinds 2021 zijn er in Lingewaard verschillende aanbieders van de gecombineerde leefstijlinterventie. Samen ontwikkelen we deze interventie zodat nog meer Lingewaarders bereikt worden en daarmee kunnen werken aan een levenslange verandering van de leefstijl. 

  • Dat hij zich bezig houdt met valpreventie. Valongelukken bij ouderen vormen en toenemend en onderschat probleem. In Lingewaard komen jaarlijks ongeveer 650 65-plussers in het ziekenhuis terecht door een val. Door het inzetten van een goede routing is het mogelijk om sneller naar passend valpreventie aanbod te verwijzen.

Contact

Bezoekadres:
Cuperstraat 9
6681 AR Bemmel
T 088 - 255 25 50
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Welzijn Lingewaard is een ANBI geregistreerde non-profitorganisatie en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 09213570.

Contactformulier

Onjuiste invoer, probeer opnieuw.

Onjuiste invoer, probeer opnieuw.

Onjuiste invoer, probeer opnieuw.

© 2022 Stichting Welzijn Lingewaard

Netnog Websites