Skip to main content

Jonge mantelzorgers

Ben ik een jonge mantelzorger?

Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als je jonger bent dan 24 jaar, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking, of je maakt je zorgen over de situatie thuis. Je bent een jonge mantelzorger voor bijvoorbeeld:

- Je vader met een beroerte
- Je moeder met een depressie
- Je broertje met een zware vorm van autisme
- Je oudere zus met het syndroom van Down en ADD
- Je moeder met ALS
- Je oudere broer met borderline
- Je moeder met kanker
- Je opa met dementie
- Je broer die een verslaving heeft

Heb je vragen, advies of andere hulp voor mantelzorg nodig?
Neem dan contact op met Monique Minkhorst-Klomp:

Of met Maike van Kempen:

Deel je zorg

Veel jonge mantelzorgers laten niets merken van hun zorgen. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om je zorgen te delen of je wilt anderen niet met jouw vragen/ problemen opzadelen. Ook kan het zijn dat je je schaamt bijvoorbeeld als er thuis sprake is van een verslaving of psychisch probleem.

Maar zorgen voor een familielid, of je zorgen maken over de situatie thuis in combinatie met school, vrienden en hobby’s kan best pittig zijn. Soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Of staat de ziekte altijd vooraan.

Dan is het fijn als je hierover kunt praten met bijvoorbeeld iemand van je familie, je vriend/ vriendin of de mentor op school. Ook zijn er bij het Steunpunt Mantelzorg mensen waar je je vragen/ zorgen bij neer kunt leggen. De coördinator Steunpunt Mantelzorg of jongerencoach kan samen met jou kijken op welke manier we je verder kunnen helpen of jou in contact brengen met andere jongeren die ook jonge mantelzorgers zijn.

Week van jonge mantelzorgers

Jaarlijks is in de eerste week van juni een landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. In deze week wil het Steunpunt Mantelzorg op een leuke manier stil te staan bij de grote en belangrijke rol van jonge mantelzorgers en proberen wij jonge mantelzorgers op een bijzondere manier in het zonnetje te zetten.

Ben je jonge mantelzorger, meld je dan aan.
Dan nodigen we je uit voor een leuke activiteit of krijg je ook een verrassing!

Kim (19) en Kris (16) uit Bemmel zijn jonge mantelzorgers: ,,veel jongeren herkennen zichzelf niet als jonge mantelzorger”

Kims stiefvader kreeg een jaar geleden de diagnose Alzheimer, op 53-jarige leeftijd. En Kris’ moeder heeft een lichamelijke handicap, al zo lang Kris zich kan herinneren. Twee jongeren, die de dagelijkse zorg op zich nemen van een familielid. Elk met hun eigen problemen. 

,,Veel jongeren weten niet wat voor impact een ouder met een beperking heeft op hun dagelijkse leven”, vertelt Kris. ,,Op school nodigen ze me soms uit voor spontane dingen. Ik zeg dan ‘nee’, want ik moet eerst weten of het met mama goed is. En als je niet à la minute mee kan gaan, ben je anders en zijn ze keihard.” Gevolg: Ze pesten Kris. ,,In mijn waterpoloteam zit een jongen met een ouder met lichamelijke beperking. Dat schept een band. Daar accepteren ze me meer”

Het delen van zorg staat in deze week centraal. ,,Met mijn vriendinnen praat ik weinig over minder leuke dingen”, vertelt Kim. ,,Ik snap dat het voor hen niet te begrijpen is. Ik probeer de thuissituatie zelf soms even te ontvluchten, naar mijn kamer of vriend. Maar wat er thuis gaande is, blijft altijd in je hoofd zweven.” Want niet alleen haar stiefvader heeft zorg nodig, ze is er ook altijd voor haar moeder, die ook middenin de zorg zit.